Tallinn Music Weeki konverents heidab pilgu Euroopa tulevikku, räägib uuest tööstusrevolutsioonist, esitleb inspireerivaid lugusid ja pakub praktilisi kohtumisi | Tallinn Music Week

Tallinn Music Weeki konverents heidab pilgu Euroopa tulevikku, räägib uuest tööstusrevolutsioonist, esitleb inspireerivaid lugusid ja pakub praktilisi kohtumisi

27. märtsist 2. aprillini Tallinnas toimuv rahvusvaheline uue muusika ning linnakultuuri festival Tallinn Music Week (TMW) toob oma tänavusel konverentsil tähelepanu keskmesse Euroopa digitaalse tuleviku, brändiuuringu Muumidest ja loo Keenia slummiballetist. Tulevikutööstuse suundade lahkamise ning kõrgliiga laulukirjutajate ja produtsentide esitluste kõrval pakutakse ka praktilisi kiirkohtumisi ja mentorsessioone. TMW konverents toimub Vene Kultuurikeskuses ja Nordic Hotel Forumis reedest, 31. märtsist laupäeva, 1. aprillini. 

Kuidas ja miks saaks Euroopa Komisjon toetada muusikatööstust sarnaselt vägagi tulemuslikule Euroopa filmi toetusprogrammile? Konverentsi avapaneelis arutlevad Euroopa muusika leviku teemadel kultuuriminister Indrek Saar, Euroopa hariduse ja kultuuridirektoraadi loovüksuse juht Barbara Kessler, asepresident Andrus Ansipi kabinetiülem Juhan Lepassaar ja Euroopa muusikaekspordi platvormorganisatsiooni juht Anna Hildur. BBC Berlini korrespondendi Damien McGuinnessi juhitav debatt puudutab ka küsimust, kuidas Brexiti järgne Briti popkultuur Euroopale alles jääks.

Eesti peatselt algava Euroopa Liidu Nõukogu eesistujarolli valguses uuritakse, kas digitaalne ühisturg suudab käivitada Euroopa potentsiaali, vaadeldes tulevikutööstuste võimalikke arenguid jagamismajandusest tehisintellekti kasvava mõju ja digitaalse nomaadluseni. Paneeli avab Eesti uus IT-juht Siim Sikkut, kellega liituvad ingelinvestor ja mentor Tak Lo, Funderbeami asutaja Kaidi Ruusalepp ja Takashi Katsuragi Jaapani mõjukaimast e-kaubanduse ettevõttest Rakuten, mis on investeerinud ka mitmesse Eesti tehnoloogiafirmasse.

Järjekordset arenguhüpet on tegemas põhjanaabrite müütilised Muumitrollid ehk maailma litsentseerituimate kaubamärkide edetabelis kolmandat kohta hoidev bränd. Tampere Talo avab peatselt uue Muumimuuseumi ning Oscari-võitjast animafilmi “Wallace & Gromit: Libaküüliku needus” kaaslavastaja Steve Box on kaasatud muumide uue teleseriaali tootmisse, mis peaks maailma vallutama 2019. aastal. Saladuseloori kergitavad Tampere Talo juht Pauliina Ahokas ja uue muumisarja muusikajuht Virpi Immonen.

Keenia näitleja ning tänavateatri trupi SAFE Ghetto juht Krysteen Savane ning heategevusprojekti Anno’s Africa asutaja, filmilooja ja fotograaf Bee Gilbert esitlevad inspireerivat lugu loovuse võlujõust ehk sellest, kuidas Keenia slummiballett on avanud tee suurele lavale vaesuses sündinud lastele, andes lootust ja luues võimalusi tervele kogukonnale.

Konverentsi muusikaloome teemaliste vestluste üheks kõrghetkeks tõotab kujuneda kohtumine maailmaklassi laulukirjutaja Carla Marie Williami ja auhinnatud helirežissööri ning masterdaja Mandy Parnelliga. Williami hitikontol on nii Girls Aloud’i kui Kylie Minogue lugusid, samuti Beyoncé ja Kendrick Lamari Grammy-nominendist „Freedom“, Parnelli helitöötluse peenusi kuuleb teiste seas selliste artistide nagu Brian Eno, Björk, Aphex Twin ja The xx plaatidel.

Loomingut suunavatest jõududest vestlevad konverentsil ka industriaalmuusika teerajaja-grupi Einstürzende Neubauteni liige Alexander Hacke ja muusik, filmilooja ning festivali Love Parade kaasasutaja Danielle de Picciotto. Mõjukas popkultuuriteoreetik Simon Reynolds avab muusikaloome ja -publitsistika tagamaid läbi nelja aastakümne oma paljukiidetud glamrocki pärandit ja järelvõnkeid käsitlevat raamatut „Shock and Awe“ tutvustades.

Lisaks paneeli vormis esitlustele ja jutuajamistele on TMW konverentsil senisest rohkem kureeritud võimalusi laiendada oma muusikatööstuse kontaktide võrgustikku. Esimest korda on võimalik avalikult kandideerida kiirkohtumistele ning uue formaadina on kavas temaatilised mentorlused, mille käigus on võimalik kohtuda nii muusikaajakirjanike ja -nõustajate kui kirjastajatega. Samuti toimub koostöös DIGIXiga Loomehäkk, mille käigus häkitakse idee ja kontseptsiooni tasandil väljakutseid digitööriistadest muusikaturgude peenkaardistamise ja uute muusikahariduslike lahendusteni.

TMW konverentsi avab president Kersti Kaljulaid reedel, 31. märtsil kell 10.00 Vene Kultuurikeskuse pealaval. Konverents toimub 31. märtsil ja 1. aprillil kell 10.00-17.00 paralleelselt kahes kohas: Nordic Hotel Forumi konverentsikeskuses ja Vene Kultuurikeskuses.

Kogu TMW 2017 konverentsi kõnelejate ning arutelupaneelide kava kuulutatakse välja järgmisel nädalal. Konverentsiprogrammi tuumaks on ettevõtluse arendus, rõhuasetusega muusikasektoril ja teistel loovtööstuse harudel, märksõnadeks innovatsioon, säästev areng, tuleviku töövõtted ja -oskused, tehisintellekti kasvav roll loomeprotsessides ning meedia mõjuväljade analüüs tõejärgses maailmas.

TMW konverentsile tagab pääsu TMW 2017 delegaadipass, mis on kuni pühapäeva, 19. märtsini müügil hinnaga 250 eurot TMW veebipoes.

Alates esmaspäevast, 20. märtsist on delegaadipassi hinnaks 295 eurot. 

Delegaadipass tagab lisaks TMW konverentsile ja muusikafestivalile pääsu ka festivali delegaadibaaridesse ning registreerunud kontaktide andmebaasile.

TMW 2017 konverentsi programmi kinnitatud kõnelejad:

Alexander Hacke – muusik, üks Einstürzende Neubauteni asutajaliikmeid
Amy Lamé – Londoni “öötsaar”
Anna Hildur – NOMEX programmijuht
Andrew Kahn – Good Ear Music Supervision (GEMS) sõltumatu music supervisor
Aya Ohi – A&R ekspert JVC’s
Bee Gilbert – fotograaf
Brendan Jan Walsh – strateegilise turundusfirma BRENDING juht
Brian Reich – kõnekirjutaja, meediasõltlane, poliitikategelane ja spordifänn
Carla Marie William – Briti laululukirjutaja
Chris Cooke – veebilehe CMU muusikajuht ja majandusuudiste toimetaja
Cindy Kramer – BMG turundusjuht ja rahvusvaheliste loovteenuste juht
Damien McGuinness – BBC Saksamaa korrespondent
Dan Koplowitz – manager, turundus- ja PR-ettevõtte Terrorbird Media üks asutajaid
Danielle de Picciotto – kunstnik, muusik ja filmitegija, üks Love Parade’i loojaid
Daryl Bamonte – Schubert Music Publishing UK ja Smile Records UK tegevjuht ja kaasomanik
Eddie Berg – FACT keskuse asutaja ja endine tegevjuht
Francine Gorman – kirjanik, toimetaja ja muusikakonsultant
Geoliane Arab – sõltumatu kultuuritoimetaja ning strateegia ja arenduse konsultant
Grimur Atlason – muusikafestivali Iceland Airwaves praegune mänedžer
Indrek Saar – Eesti Vabariigi kultuuriminister
Jake Beaumont-Nesbitt – rahvusvahelise muusikamanagerite foorumi IMMF nõustaja autoriõiguste ja uute ärimudelite alal
Kadri Ugand – ettevõtte GameFounders kaasasutaja ja tegevjuht
Kaidi Ruusalepp – ettevõtte Funderbeam asutaja ja tegevjuht
Kaushik Dutta – muusik
Kersti Kaljulaid – Eesti Vabariigi president
Kevin Cole – DJ ja KEXP vanemprogrammijuht
Krysteen Savane – professionaalne näitleja ja produtsent
Lutz Leichsenring – üks NAmedia GmbH asutajaid
Magdalena Jensen – sõltumatu muusikaagentuuri Chimes asutaja ja tegevjuht
Malena Wolfer – digitaalturustaja ja teenusepakkuja Believe rahvusvahelise osakonna juht
Mandy Parnell – produtsent ja helirežisöör
Mariusz Herma – beehype’i asutaja
Mohamed Aly Ansar – Timbuktu kõrbefestivali „Festival au desert“ käivitaja ning tegevjuht
Nicolas Dolenc – Slushi president, Slush Music’u kaasasutaja ning alates 2015. aastast ka Slushi tegevprodutsent
Onta Kawaguchi – muusik, produtsent ja promootor
Paulina Ahokas – Soome kultuuritööstuse algataja ja mõjutaja
Piret Reinson – turundus- ja kommunikatsiooniekspert
Petri Mannonen – Universal Music Group’i Soome ja Baltimaade regiooni kommertsdirektor
Pärtel-Peeter Pere – Põhjamaade konsultatsioonifirma Tendensor International tegevjuht
Pål Moddi Knutsen – Norra laulja-lugudekirjutaja ja aktivist
Saku Tuominen – Soome ettevõtja, kes on asutanud mitmeid firmasid
Scott Dodson – tootejuht maailma kõige kiiremas ja efektiivsemas keeleõppeplatvormis Lingvist
Sebastian Mair – Music Solutions kaasasutaja
Seth Hodder – Budde Music UK loovteenuste ja A&R juht
Shain Shapiro – Sound Diplomacy asutaja ja tegevjuht
Siim Sikkut – Riigikantselei IT-nõunik
Simon Reynolds – mõjukas muusikaajakirjanik ja kultuuriteoreetik
Stine Lise Hattestad Bratsberg – strateegilise ärinõustamise ja kommunikatsiooni ekspert ning professionaalne suusataja
Stuba Nikula – Helsingi linna kultuuridirektor
Takayuki Suzuki – Jaapani meelelahutus- ja tehnoloogiakonverentsi ParadeAll asutaja ning kogenud muusika- ja digiekspert
Tom Fleming – Ühendkuningriigi juhtiva loomemajanduse, kultuurinõustamise ja uurimisagentuuri Tom Fleming Creative Consultancy (TFCC) direktor
Tomoyuki Ohsawa – promootor, endine Sony Berlin president, Office Ohsawa Ltd. asutaja
Tuomo Tähtinen – Music Finlandi tegevjuht
Vanessa Reed – PRS for Music sihtasutuse tegevdirektor
Victor Diawara – Vilniuses asuva ettevõtte Art Factory Loftas kaasasutaja ja kunstiline juht

Tutvu kinnitatud kõnelejatega lähemalt siin.

Põhjamaade suurim uue muusika ja linnakultuuri festival TMW toimub 27. märtsist 2. aprillini Tallinnas. Lisaks õhtustele kontsertidele pealinna klubides ja konverentsile Nordic Hotel Forumis ning Vene Kultuurikeskuses toimuvad TMW raames tasuta pealelõunased „Linnalava“ kontserdid, vestlussari „TMW jutud” ning linna mõnusamaid söögikohti tutvustav restoranifestival „TMW maitsed“. Samuti jätkuvad Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse kureeritud eriprogramm „TMW kunst“, Disainiturg, avalikku linnaruumi kaardistav projekt ning spetsiaalne laste- ja noorteprogramm.

TMW 2017 esitleja on Nordea pank, peatoetajad Telia ja Spotify, Nordic Hotel Forum, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus / Visit Estonia ja Eesti Meedia, partnerid ja toetajad Uber, Viru Keskus, Telliskivi Loomelinnak, Solaris, Music Estonia, Tuborg, LaMuu, Fritz Kola, Kultuuriministeerium, Tallinna Kultuuriamet, Tallinna Ettevõtlusamet jt.
Tallinn Music Weeki rahvusvahelisi tegevusi, mille eesmärk on tutvustada Eestit kui atraktiivset sihtkohta muusika- ja kultuurihuvilistele,  toetatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.