Punk-barokk, kummituslinnade poeesia ja tänavakunsti avastusretk Tallinn Music Weeki kunstiprogrammis | Tallinn Music Week

Punk-barokk, kummituslinnade poeesia ja tänavakunsti avastusretk Tallinn Music Weeki kunstiprogrammis

25.–31. märtsini toimuv muusika- ja linnakultuurifestival Tallinn Music Week (TMW) sisaldab ka tänavu Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse (EKKAK) kureeritud kaasaegse kunsti eriprogrammi TMW Kunst. Pikendatud avamisaegadega galeriiõhtul Tallinna Neljapäev esitletakse seitsmes kunstigaleriis nii Eesti kui ka rahvusvaheliste kunstnike näitusi ja Telliskivi Loomelinnakus leiab aset tänavakunsti ekskursioon.

TMW 2019 pressiakrediteeringute tähtaeg on 25. märts.
Lisainfo 

TMW Kunst saab hoo sisse neljapäeval, 28. märtsil kell 17 spetsiaalse programmi ja pikendatud avamisaegadega galeriiõhtuga Tallinna Neljapäev. Kuni hiliste õhtutundideni saab seitsmes Tallinna galeriis tutvuda nii Eesti kui ka rahvusvaheliste kunstnike värske loominguga, osaleda näitusetuuridel ning kohtuda galeristide ja kunstnikega.

Vaal galeriis saab näha peamiselt maalikunstnikuna tuntud Maarit Murka näitust „Escape room nr.1”.  Tajude ja meeltega mängiv väljapanek uurib, kuidas linnastumine tingib eluslooduse taandumise ja iseenesestmõistetava muutumise absurdiks. Galeriituuril toimub kohtumine kunstnikuga ja esitletakse dünaamilist installatsiooni „Talking Heads”.

Temnikova & Kasela galeriis saavad huvilised osa Helena Keskküla, Anna-Mari Liivranna, Inga Meldere, Ann Pajuväli, Jaanus Samma ja Sigrid Viiri grupinäitusest, mis käsitlevad eri põlvkondade kunstnike loomingu paralleele ja sarnasusi. Näitust tutvustab Lilian Hiob Temnikova & Kasela galeriist.

NEO*EKS*PRE*POST on üks esimesi trash-esteetika lipulaevu siinmail, mis astus esmakordselt üles juba enam kui 30 aastat tagasi. Nüüd randutakse Haus galeriis näitusega „PUNK-BAROKK“, lastiks rühmituse presidendi Andro Kööbi abstraktsed maalid ja Urmas Puhkani skulptuursed vormid; lipukirjaks suurlinlikult mäslev ilu ning pungilik barokk. Galeriituuril juhatatakse külalised galerii keldrisse seatud glamuursesse kaosesse.

Okapi galeriis fotonäitust „Ideal Black“ esitleva kolme kunstniku Temuri Hvingija, Shalva Khakahanašvili ja Zura Arabidze ühisjooneks on nende päritoluriik Gruusia. Lisaks Gruusiale ühendab neid ka armastus musta värvi vastu, mis peegeldub mõistagi ka nende loomingus. Galeriituuril tutvustab näitust üks selle kunstnik ja Okapi galerist Temuri Hvingija.

Galerii Positiiv fotonäitusel „Without” uurib dokumentaalfotograaf ja reisiajakirjanik Silvia Pärmann mahajäetud elukeskkonna omalaadset dramaatilist poeesiat ning tumeturismi atraktsioonide võlu ja valu. Galeriituuril toimub kohtumine Pärmanniga, kes tutvustab näitust ja oma loomingut.

TMW tänavuse konverentsikeskuse Eesti Kunstiakadeemia ruumes asuvas EKA Galeriis saab näha Ameerika päritolu EKA ehte-ja sepakunsti magistrandi Erinn Michelle Coxi ehtekollektsiooni debüütnäitust „üksildus on aeglaseim surm: reekviem igatsusele”. Galeriituuril toimub kohtumine kunstnikuga, kes tutvustab näitust ja oma loomingut.

Telliskivi Loomelinnakus asuvas Juhan Kuusi Dokfoto Keskuses leiab aset esitlus „Dokfotos on lugu”. Fookuses on ainulaadse karakteri ja fotograafi Juhan Kuusi lugu ja looming. Galeriituuril räägib keskuse üks eestvedajaid Toomas Järvet lugusid Kuusist ja tema Eesti fotograafiat mõjutanud pärandist.

 

Telliskivis jätkub kunstiprogramm ka laupäeval, 30. märtsil kell 16–18 tänavakunstituuriga.  Loomelinnak on üks Tallinna rõõmsavärvilisemaid paiku, kus igal sammul särab vastu mõni tänavakunsti või graffiti taies. Kuidas need maalid aga tekkisid ja millest need jutustavad, selgub ekskursioonil, mille käigus vaadatakse kunstiteoste sisemusse ja püütakse meelde tuletada, kas Telliskivis on üldse kunagi olnud tänavakunsti eelset ajastut. Ekskursiooni korraldab Tartu Pseudo Tours.

TMW Kunst galeriide näitused jäävad Tallinna Neljapäeva järgselt TMW nädalal avatuks tavapärastel lahtiolekuaegadel.

TMW Kunst programm valmib koostöös Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskusega (EKKAK). Lisainfo

TMW 2019 festivalipass (55 eurot), konverentsi ja festivali ühispass (225 eurot) ning toetajapass (150 eurot) on müügil festivali veebipoes.

TMW muusikafestivali ürituste üksikpiletid on müügil Piletilevis