Konverents distantsilt: Mikko Dufva & Barbara Gessler | Tallinn Music Week

Konverents distantsilt: Mikko Dufva & Barbara Gessler

Konverents distantsilt
Seeria intervjuusid meie konverentsikõnelejatega 2020

Sel nädalavahetusel oleks toimunud Tallinn Music Week 2020: Creative Impact Conference. Ootame teid konverentsile EKAs / Eesti Kunstiakadeemia / Estonian Academy of Arts nüüd aga 28. ja 29. augustil. Vahepeal soovime teiega jagada mõnede meie fantastiliste konverentsikõnelejate mõtteid ja kogemusi sellest kummalisest ajajärgust. Uhkusega esitleme täna kahte intervjuud:

Barbara Gessler, Euroopa Komisjoni Loov Euroopa osakonna juht. Euroopa Komisjon on just avalikustanud ka uhiuue initsiatiivi: #CreativeEuropeAtHome – sotsiaalmeedia kampaania, mille leiab Loov Euroopa / Creative Europe FB, Twitter ja Instagram kontodelt. Selle eesmärgiks on pakkuda kodus olevatele kultuurisõpradele võimalus saada osa suurepärastest digitaalsetest kultuurielamustest.

Mikko Dufva, kes töötab Soome innovatsioonifondi Sitra juhtiva tulevikutrendide spetsialistina. Oma töös uurib ta tulevikutrende, nende trendide ja tulevikuga seotud kujutluspiltide vahelisi pingeid. Tal on pikaajaline tulevikutrendide uuringute kogemus ja teaduse (tehnoloogia) doktorikraad tulevikuteadmiste loomise ja süsteemse ettenägelikkuse alal.

#physicaldistance #socialsolidarity

Kuidas on eriolukord Teid / Teie organisatsiooni mõjutanud?

Barbara: Oleme kõik pea kaks nädalat kodukontoreist töötanud, kuid meil on head töövahendid ja ühendus. See on oluline, sest nii saame jätkata arutelu teemal, kuidas kõige paremini reageerida meie valdkonnaga seonduvatele valupunktidele. Meile laekub palju kirju ja päringuid, kuid ka väga konstruktiivseid ideid ja toetust ning proovime reageerida võimalikult tõhusalt.

Mikko: Töötan nüüd kodust. Olen veidi üllatunud, kui sujuvalt on üleminek kaugtööle sujunud. See on meile kindlasti erinev olukord, kuid kõiki asjaolusid arvestades kulgeb see üsna hästi, Mu päevad hõlmavad ka süvenenud tegevusi koos tütrega, mis tähendab varasemast palju rohkem batuudil karglemist.

Teie suurim mure ja suurim lootus?

Barbara: Meie suurimaks mureks on artistid ja kultuuriorganisatsioonid, kes on hetkel hädas, kuna nende elatise teenimine on otseses rahalises ohus. Teine ilmselge murepunkt on majanduslangus, mis võib kultuurisektorit, sealhulgas meie programmi rahastamist jaoks veelgi kaugeleulatuvamalt mõjutada.

Minu suurim lootus on, et suudame oma tegevust Euroopa tasandil jätkates neid väljakutseid kuidagi leevendada. Meil on raske tegutseda teiste riiklike või muude valitsuse tasandil organisatsioonidega samaväärselt, kuna kuna meie käsutuses olevad vahendid on kasinamad ja meie kasutuses olev eelarve jääb kogu Euroopa peale jaotades ilmselgelt väikseks. Aga minu soov on, et et suudaksime vähemalt Euroopa loovettevõtete koostöösse ja teadmiste vahetusse jätkuvalt panustada ning seeläbi aidata luua tugevamat vastupanuvõimet.

Mikko: Minu suurim mure on see, et kaotame omavahel ühenduse ja anname alla hirmule ja vihkamisele. Olukord on stressirohke, aga samas on selles ka võimalus suunamuutuseks. Loodan, et praegune seis on katalüsaatoriks paljudele vajalikele muutustele, iseäranis seoses kliimaküsimustega ja bioloogilise mitmekesisuse kadumisega. Paljutki, mis tundus varem võimatu, on nüüd lihtsam ette kujutada.

Milline on muusika, kunsti ja kultuuri roll tulevikus? Mis muutub?

Barbara: Arvan, et peame ümber mõtlema, kuidas kultuuri luua ja esitleda, kuid minu jaoks on see kriis aidanud ka selgeks teha, et kultuuris peitub meie kui inimeste tuum. Nüüd on käes tõeline võimalus, et kõik mõistaks, milline roll on kultuuril ühiskonnas sedavõrd raskel ajal. On suurepärane näha, et nii paljud artistid üle maailma võtavad oma publikuga otse ühendust.. Rõõmustan ka selle üle, et Loov Euroopa prioriteet ehk digitaalsete väljakutsete ületamine on pannud nii paljusid meie toetuse saajaid pakutavaid võimalusi lähemalt uurima.

Mikko: Transformatsioon ei puuduta ainult tehnoloogiat ja majandust. See tähendab, et ka meie kultuur peab liikuma kestlikuma, kaasavama ja võrdõiguslikuma eluviisi suunas. Muusikal, kunstil ja kultuuril on tohutu roll tuleviku võimaluste ennustamisel.

Milline on selle tulemusena Teie unistuste tulevikustsenaarium?

Barbara: Et me hoiame eurooplastena kokku, et Loov Euroopa on end õigustanud ning et me saame jätkata kultuurivaldkonna toetamist, ehk isegi suuremate summadega.

Mikko: See, et õpime üksteist kuulama ja hindama ning mõistame, et oleme oma planeedi varud ja piirid ületanud. Et saame ikkagi oma kombeid muuta ja koos paremaid tulevikke luua.