Tänavafotograafia, apokalüptilised maastikud ja identiteedipoliitika – Tallinn Music Week kuulutas välja tänavuse kunstiprogrammi | Tallinn Music Week

Tänavafotograafia, apokalüptilised maastikud ja identiteedipoliitika – Tallinn Music Week kuulutas välja tänavuse kunstiprogrammi

2.–8. aprillini juba kümnendat korda toimuv uue muusika ja linnakultuurifestival Tallinn Music Week (TMW) sisaldab ka tänavu Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse (EKKAK) kureeritud kaasaegse kunsti eriprogrammi. Pikendatud avamisaegadega galeriiõhtul Tallinna Teisipäev esitletakse nii Eesti kui ka rahvusvaheliste kunstnike projekte, grupiväljapanekuid ja isikunäitusi, toimuvad näitusetuurid ning muusikalised etteasted. „TMW kunsti”“ raames toimub ka Eesti kunsti tulevikutähtede tutvustamine ning publikulemmiku hääletus.

„TMW kunst” käivitub teisipäeval, 3. aprillil kell 17.00-21.00 spetsiaalse programmi ja pikendatud avamisaegadega galeriiõhtu Tallinna Teisipäev, millest võtavad osa Positiivi, Okapi, EKA, Temnikova & Kasela ning Vaal galerii. Eriilmelisi näitusi hõlmava programmi raames saab näha nii rahvusvaheliste kui ka Eesti kunstnike värsket loomingut. Galeriides toimuvad õhtu jooksul näitusetuurid, samuti on võimalik tutvuda galeristide ja kunstnikega ning saada osa muusikalistest etteastetest.

Tallinna Teisipäev

Pegulinna Roo tänava galeriis Positiiv saab näha Andres Teissi tänavafotograafia näitust „Olev. Tulev. Minev”. Peamiselt pressifotograafina tuntud kunstnik kirjeldab oma suhet fotograafiaga järgmiselt: „Pildid erinevatest elu hetkedest on saatnud mind kogu teadliku elu. Võib-olla on see minu viis ümbritseva kaosega toime tulla”. Tallinna Teisipäeval saab Positiivis lisaks Teissi näitusele näha ja kuulda ka Taavi Tulevi heliinstallatsiooni.

Vanalinnas Okapi galeriis saavad huvilised osa Anonymus Bohi ja Taje Trossi ühisnäitusest, millel on väljas suuremõõtmelised fotopanoraamid seeriast „Apokalüptilised maastikud”. Teosed käsitlevad ühiskonna peavoolu kõrval tegutsevaid subkultuure ja inimkooslusi, mille eesmärgid ja käitumismudelid loovad alust täiesti uue sootsiumi sünniks. Tallinna Teisipäeval esineb galeriis ka Soome avangardpopi grupi Cleaning Women liige Risto Puurunen.

Vabaduse väljaku EKA galerii kostitab TMW külalisi tšehhi päritolu Anna Slamova ja Marek Delongi näitusega „Kleepuv hetk”. Peamiselt tegeleb duo looming emotsionaalsuse erinevate väljenduste ning nende aktsepteeritavusega kunstis. Tallinna Teisipäeval tutvustab näitust EKA galerist Keiu Krikmann.

Temnikova & Kasela galeriis näeb Margot Sameli kureeritud rahvusvahelist grupinäitust „Kõik hõljuvad kehad püsivad õhus, kuni nad on oma olukorrast teadlikud”. Näitus uurib koomiksite ja joonisfilmi keelt nüüdiskunsti voolude ja meediumide ülese identiteedipoliitika raamistuses. Näitusel osalevad eesti staaride Kris Lemsalu ja Priit Pärna kõrval ka Ella Kruglyanskaya Lätist, Rhys Coren Inglismaalt ning Jonathan Ehrenberg, Emily Mae Smith ja Ken Tisa Ameerika Ühendriikidest. Tallinna Teisipäeval tutvustab näitust Lilian Hiob Temnikova & Kasela galeriist.

Tallinna Teisipäeva ringi lõpetab kell 21.00 Vaal galeriis maalikunstnik Mauri Grossi isikunäitus „Halastus”. Kunstnik kirjeldab näitust ja selle pealkirja nii: „Sõna halastus on nii jõuliselt kõikehõlmav, et sellest rääkimine võtaks sellelt mõttelt jõu – viigileht langeb niudelt ja järele jääv ei oma mingit tähtsust. Pigem tuleb keskenduda peenhäälestusele ning saada visuaalne kogemus läbi minimalismi ja ülijutustava pealkirja koosmõju.” Tallinna Teisipäeval toimub galeriis kohtumine kunstnikuga ja ringkäik näitusel.

„Kõik hõljuvad kehad püsivad õhus, kuni nad on oma olukorrast teadlikud”, kuraator Margot Samel

Eelnimetatud näitused jäävad Tallinna Teisipäeva järgselt TMW nädalal avatuks tavapärastel lahtiolekuaegadel kolmapäevast, 4. aprillist, kuni pühapäeva, 8. aprillini.

Ajavahemikus 26. märts – 6. aprill toimub ka Eesti kunsti tulevikutähtede konkurss, mis kutsub üles tutvuma noorte talendikate kunstnikega ning valima välja oma lemmikuid kaasaegse kunsti keskkonnas www.NOAR.eu. Lisainfo

„TMW kunst” programm sünnib koostöös Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskusega. Lisainfo